Monday, August 6, 2012

"Хладна" цветна схема

Вече споменахме кои са 'уютните' цветове, нека сега говорим за това кои са студените цветове и как да си направим приятна 'хладна' цветна схема за горещите дни.
Студените цветове заемат другата полвина на цветното колело - от зеленото до цикламеното.Color wheel

blue sitting area in bedroom
housebeautiful.com
unique-cool-color-scheme-open-living-space-4.jpg
trendir.com
Един лесен подход е да се използват съседни (аналогови) цветове от колелото или различни оттенъци на един и същ, както е най-горе, например.
.buzzle.com
Освен че сякаш осезателно ни разхлаждат, студените цветове имат качеството и да успокояват, затова са подходящи за спалнята или за банята, където обикновено се опитваме да се отпуснем след тежък ден.
Using Violet
dulux.co
И обратно на топлите цветове - те сякаш зрително отдалечават стените от нас, затова се използват за видимо разширяване на малки пространства.
Но винаги има едно правило - за баланса. За да се чувствате добре в една стая, то цветовете в нея трябва да са балансирани - във всяка 'хладна' цветна схема трябва да предвидите поне един топъл акцент. На снимката по-горе те са няколко - освен розовата и жълтата кърпи, естественият цвят на дървото е един чудесент топъл акцент, който достатъчно добре баласира студеното лилаво.

No comments:

Post a Comment