Sunday, July 29, 2012

Кои са 'уютните' цветове?

Смята се, че топлите цветове създават повече уют в интериора. Кои са те? Това е половината от така нареченото цветно колело:
Color wheelот  червеното до светло зеленото, заедно с всички техни оттенъци.

Allure WT
Топлите цветове имат способността да приближават стените и тя се използва успешно при твърде обширни и неуютни интериори. Или пък, ако имате една слабо обзаведена стая и искате да се почувствате по-уютно в нея без много инвестиции, достатъчно е да я боядисате в някой от топлите основни цветове или такъв, получен от смесването им - като кафявото, например, което се получава при смесване на зелено и червено:

Salmon + Rose
bhg.com

Оранжевото и всички оттенъци на червеното са сигурен начин да направите атмосферата приятелска и гостоприемна и тези ярки цветни петна стоят добре на фона на неутралното бежово, а комбинацията с бяло внася свежест и усещане за повече светлина.
А ако искате да запазите свежестта и да намалите 'температурата' в стаята, то добра идея е светло-зеленото - то също влиза в 'топлата' половина на цветното колело:
Citrus Zest
bhg.com
041709-yellow02.jpg
apartmenttherapy.com
 Едва ли има нещо по-уютно от слънчева жълта стая - дотолкова привлича окото тази красива жълта спалня, че можете да не забележите веднага кичозните крака на малките масички :)
А снимката по-долу показва много ясно как с помощта на жълтото тази обширна и груба като конструкция стая става по-уютна и гостоприемна:

yellow-bedroom-walls-and-beams
http://homeinteriordesignthemes.com


Tuesday, July 3, 2012

Бялото има много варианти


Color icon white.svg Да, навярно сами сте се убедили, че дори и бялото не винаги е еднакво.  Наричат ги off-white или оттенъци на бялото. Това са вариации на бялото, в които има много малка добавка на друг цвят. Много често те са предпочитани пред чисто бялото, защото дават една мекота и уют на интериора.

Специално в каталога на DULUX можете да намерите над 20 варианта на бялото - Жасминово, Бадемово, Шведско, Ванила:
И цялото това богатство на избор ни дава възможност да имаме точно настроението и излъчването, от което имаме нужда в интериора:
- топло бяло - бялата боя изисква много естествена и изкуствена светлина, за да изглежда свежа и красива, иначе рискуваме тя да ни се струва сивкава, скучна и безинтересна. А когато имаме естествено дърво в интериора, добро решение е избора на по-топъл вариант на бялото;
original marian parsons kitchen sign hooks beauty wide 2 s3x4 lg Summer Design Trends Part 1
 DesignStyleGuide.net
- или сивкаво бяло:

В случая то е един много изискан фон за красивите предмети на изкуството и цветни акценти в този елегантен интериор.